מה עוד לא דובר על הסכנות ברשת?
על התכנים, החשיפה, חוסר הוויסות ועוד.
לאחרונה, הגעתי לאחד מבתי הספר בו אני מנחה והייתה סערה סביב ילד בכיתה ה שאומר שהוא רוצה למות. פוצע את עצמו ונסער מאוד.
לאט לאט התבהרו הפרטים:
– בכיתה שלו דיברו על אתגר ה"לוויתן הכחול" – אגיד למי שלא מכיר, זה "משחק" אתגרי עם משימות בטיק טוק ובאינסטגרם. 50 משימות הכוללות סחיטה, שיימינג ופגיעה עצמית פיזית. בסוף, המשתתף צריך להתאבד ע"י קפיצה מהבניין הגבוהה ביותר שהוא מכיר. ככל שהמשתתף מתקדם בשלבי האתגרים, הוא נמצא תחת איומים שאם לא ישתף פעולה, יחשפו עליו מידע אישי ופרטי ואף מאוים שעלולים לפגוע בקרובים לו.
– הילד שתה משקה אנרגיה – משקה בעל כמות גדולה מאוד של קפאין וסוכר (משקה שמישהו השאיר בכיתתו). השתייה השפיעה על הילד עד למחרת…
אציין כי קריאה מהירה באינטרנט על הסכנות של משקאות אנרגיה מראה כי ההמלצה היא לא לאפשר אותה לפני גיל 12. כמו כן, שתיה מוגזמת – יכולה לגרום לחרדה, עצבות, לחץ דם גבוהה ועוד.
מתוך הנחה שהיכולת שלנו לשלוט על מידת החשיפה של הילדים שלנו מוגבלת, עדיין מדובר פה על אירוע שקרה לילד בכיתה ה!!!
ילד, בבית ספר מעולה עם הורים נהדרים! מהטובים שאני מכירה, שנמצאים תמיד במקום הנכון ובזמן הנכון. ילד, שאמור להיות מוגן ושמור בכל שלב במציאות היום יומית שלו.
ועם כל זאת, השליטה שלנו על חיי ילדינו במאה ה 21 מוגבלת וכמובן שהיא לא אינסופית. אין לנו את היכולת לשלוט באופן מלא על מה שילדים אחרים מביאים לכיתה ועל הדינמיקה שמתרחשת שם.
אבל, יש לנו שליטה על השיח. יש לנו שליטה על התקשורת שלנו איתם. לבחור לדבר על התכנים שהם נחשפים אליהם או עלולים להיחשף. לתווך ציפיות ומציאות ולתת להם כלים כיצד לנהוג במצבים מאתגרים. גם אם זה לא מצבי קיצון כמו המקרה הזה. להדגיש פעם אחר פעם שיש למי לפנות! לכם ההורים, לצוות בבית הספר, אח.ות גדול.ה ועוד. לחזור ולומר שכשיש ספק, אין ספק! פונים, שואלים, מתייעצים. מבקשים עזרה.
לשמחתנו בארץ לא היו נפגעים בנפש מה"משחק" הנורא הזה אך כן היו בעולם.
בארץ כן היו ילדים שנטלו את חייהם בגלל פגיעות ברשת. אנא אנא, שימרו עליהם!!
ישנם אפשרויות (לא בלתי מוגבלות) לסנן ולהגביל את השימוש במסכים. חלקם הגדול חינמיים! אנא היעזרו בהם!