גבולות בזמן חופשות

מה קורה לגבולות בקיץ בימים שבהם ניראה שהאיזון בבית מתערער… בימים שבהם הכללים מקבלים "מקום" קצת אחר?
אז בגדול… הגבולות נשארים! השינוי הוא במיקום שלהם.
כיצד זה מתבטא:
אין ויכוח לגבי הצורך בשעות שינה. השאלה היא שעות ההליכה לישון וההשכמה.
אין ויכוח בעניין הגבלת שעות המסך. השאלה היא התדירות ואורך השעות.
אין ויכוח לגבי תחומי האחריות של הילדים בבית. השאלה היא מהם ואיך זה בא
לידי ביטוי "בחופשת" הקיץ.

גבולות הם חלק מההורות שלנו. לגדל ילדים בלי גבולות זה לגדל ילדים חסרי ביטחון עצמי וחסרי ביטחון בתוך העולם שבו הם חיים. גבולות ברורים מספקים לילדינו הבנה של מותר ואסור, נכון ולא נכון.
כמובן שהנחות הבסיס האלה לא משתנות בקיץ. הגבולות קיימים תמיד!!
עניין הגבולות מאתגר ולכן חשוב שאנחנו ההורים נגבש קודם כל לעצמינו מה חשוב לנו. זה מהווה את נקודת הפתיחה לשיח משותף.
על מנת "לעבור בשלום" את תהליך השינוי הזה, כולל החזרה לגבולות ה"רגילים" בסוף החופש, חשוב מאוד לתווך את הדברים לילדים. לתת הסבר לשינוי והבהרה שמדובר "בכללי קיץ".
לילדים בגילאים שונים יש צרכים שונים. ע"י שיח משפחתי בתחילת הקיץ – תיאום ציפיות ותכנון לו"ז – ניתן לשמוע ולהשמיע ציפיות. מתוך הנחה שזמן האיכות המשפחתי חשוב לנו, בנו לוחות זמנים שמתאימים לכולם. חשוב להגיד את זה שעל מנת להרוויח את זמן האיכות המשפחתי, אנחנו מחפשים פעילויות שמותאמות למשפחות. אפשר למשל לשבץ זמן עם חברים, ואז כל ילד עם בנו/ות גילו/ה.
ואיך מנהלים את זה כשאנחנו בעבודה?
גם ע"י תיאום הציפיות ותכנון החופש, מגדירים מה עושים בזמן שאנחנו בעבודה. אמצו את המוטו ש"העניין הוא לא מה אנחנו לא עושים כשאנחנו לא בבית אלא מה אנחנו כן עושים כשאנחנו כן בבית" רכזו את שעות האיכות עם הילדים ומקדו אותם לעשייה משותפת. כמו למשל: לראות סרט ביחד, בריכה, טיול לילי, ארוחת ערב כייפית ביחד ועוד. זה עושה את כל ההבדל.
ואם כבר "שעות מסך" בזמן שאנחנו לא בבית, יש דרך לשלוט בניהול שעות הגלישה של הילדים . הם לא תמיד יודעים לקבוע לעצמם הפסקות יזומות. אתם אלה שיכולים להגביל אותם כדי שיבצעו עם הזמן הפנוי פעילויות יותר חברתיות, מעשירות ומגוונות, שהן לא רק ישיבה מול המסך ולשחק משחקים.
למשל חברת "אינטרנט רימון" המציעים שירות המאפשר לתזמן באילו שעות תופסק הגלישה בבית. אגב, זה משהו שאתם יכולים לשלוט בו מרחוק.

ועוד… אחד הקשיים הגדולים הוא בשעות השינה של המתבגרים. ראשית, מתבגרים זקוקים ליותר שעות שינה מכיוון שהם בתאוצת גדילה. העניין הוא עדיין מספר השעות… קושי שעולה מהורים הוא הפיכת היום והלילה. גם כאן, יש אפשרות לשוחח עם הנער/ה ולהגדיר קווים אדומים לגבי יתר/חוסר שעות שינה ומה אפשרי מבחינתכם. ההסבר ויצירת הגיון סביב העניין, מקל יותר על הקבלה שלו. לכאן או לכאן.
רעיון מומלץ…. מגיל 14 נערים ונערות יכולים לעבוד. עודדו אותם לעשות כן. גם אם זה מספר שעות בשבוע. זה נותן להם סיבה לקום בבוקר, מחזק אותם מבחינת למידת היכולות שלהם ונותן להם כסף שמעצים אותם ונותן להם תחושה של עצמאות. הזדמנות להתחיל שיח על התנהלותם הכספית…

הקיץ, כמו ההורות שלנו בכלל, הוא מה שאנחנו עושים ממנו.
קחו נשימה עמוקה, תראו את כל הטוב שבו וככה תתנהלו איתו.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s